Reklama
Reklama
Reklama

Gdy brakuje nam jodu w organizmie
Jod jest niezwykle ważnym dla nas pierwiastkiem, ale występuje w tak małej ilości w naszym organizmie, że nawet nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo ważną rolę odgrywa dla naszego zdrowia. Często nie wiemy, że objawy chorób
przypisywanych innym schorzeniom spowodowane są brakiem jodu. Dopiero kiedy po szczegółowych badaniach lekarskich okaże się, że mamy deficyt tego pierwiastka szukamy jego źródła. Najczęściej nasze myśli kierujemy nad morze, gdzie woda morska i powietrze nasycone są tym zbawiennym biopierwiastkiem. Innym cennym jego źródłem są także wody funkcjonalne zawierające w odpowiedniej ilości ten cenny składnik naszego pożywienia.
Znak programu 100-34Czym jest jod dla organizmu?
Jod jest pierwiastkiem, stanowiącym 0,00004% wagi naszego ciała bez którego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, gruczołu regulującego przemianę materii i funkcje układu nerwowego organizmu człowieka, jest niemożliwe. Jod gromadzony w tarczycy stanowi niezbędny budulec do syntezy hormonów. Jod odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca. Dla utrzymania stanu prawidłowego, powinniśmy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem co najmniej 150 mikrogramów jodu na dobę. Ale dla kobiety w okresie prokreacyjnym, an szczególnie już od momentu poczęcia dziecka aż do zakończenia karmienia piersią ilość ta powinna być większa i wynosić 200 mikrogramów . Jest to dawka niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i dziecka.

 Deficyt jodu prowadzi do groźnych patologicznych zmian w organizmie
Na skutek małej ilości jodu w organizmie może rozwijać się nadciśnienie oporne na terapię i inne problemy kardiologiczne. Występują także zaburzenia metabolizmu i skłonność do tycia, niezależnie od diety. Gruczoł tarczycy ulega przerostowi, zmienia się jego struktura wewnętrzna, tworzy się tzw. wole, które może utrudnić oddychanie i przełykanie. Jest określane mianem nadczynności tarczycy, a nie leczone może prowadzić z czasem do powstania guzków nowotworowych. Natomiast niedoczynność tarczycy, której przyczyną jest też niedobór jodu powoduje zwolnienie wszystkich czynności ustroju, zobojętnienie i przytępienie umysłowe, ochrypły głos, obrzęk powiek, skłonność do wypadania włosów. Kobiety mogą mieć problemy z zajściem w ciążę, donoszeniem płodu i problemy porodowe. Dzieci natomiast mogą wykazywać objawy niedorozwoju umysłowego takie jak matołectwo, czy kretynizm oraz zahamowanie wzrostu – karłowatość.

Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zawartość jodu w naszym pożywieniu to istotny problem. Niskie stężenie jodu w wodzie pitnej w większości obszaru Polski pociąga za sobą niską jego zawartość w produktach żywnościowych. Występowanie w przyrodzie np. w roślinach z rodziny Brassica związków hamujących wchłanianie i przemianę jodu, powoduje, że spożywanie ich ma na organizm działanie wolotwórcze. Substancje wolotwórcze> mogą się znajdować w paszy dla bydła, a do ustroju ludzkiego dostają się z mlekiem. Biosyntezę hormonów tarczycy hamują niektóre preparaty syntetyczne i niektóre leki. W celu dostarczenia tego deficytowego składnika mineralnego w wielu krajach w tym również i w Polsce joduje się sól kuchenną. Okazało się jednak, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła wszystkim rządom na świecie doprowadzenie do zmniejszenia spożycia soli o 50 proc. aby zmniejszyć zagrożenie chorobami układu krążenia, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i otyłością. Ten sposób suplementacji jodem naszego organizmu okazuje się nie
wystarczający.

Reklama
Reklama