Pisanka z buraka, szpinaku i kapusty

- Tradycyjnie jajka farbuje się na brązowo, łupkami cebuli - radzą panie Teresa, Maria i Anna, z Chóru "Radość" w Brzegu Dolnym. - Jeśli chcemy uzyskać jasno brązowy kolor, najlepiej użyć jajek białych. Ciemny brąz zyskamy dzięki tradycyjnym jajkom. Dobrą metodą jest też sok z buraka do koloru czerwonego i suszone zboża, żeby zafarbować jajka na zielono.
– Tradycyjnie jajka farbuje się na brązowo, łupkami cebuli – radzą panie Teresa, Maria i Anna, z Chóru “Radość” w Brzegu Dolnym. – Jeśli chcemy uzyskać jasno brązowy kolor, najlepiej użyć jajek białych. Ciemny brąz zyskamy dzięki tradycyjnym jajkom. Dobrą metodą jest też sok z buraka do koloru czerwonego i suszone zboża, żeby zafarbować jajka na zielono.

Jajko to jeden z najbardziej znanych symboli Wielkanocy. Nie może go zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Niewiele potrzeba, żeby samemu stworzyć oryginalną pisankę. – Wystarczą łupki cebuli, sok z buraka, maliny – wyjaśnia pani Jadwiga z Brzegu Dolnego.

Sposoby barwienia i dekorowania jajek zmieniają się, jednak tradycja ciągle jest ta sama. Najszybszą i najprostszą metodą barwienia jajek jest zanurzenie ich w wodzie z rozpuszczonym barwnikiem. – Istnieją dwie metody – opowiada pani Jadwiga, mieszkanka Brzegu Dolnego, gospodyni, która co roku organizuje święta dla całej rodziny. – Surowe jajka możemy włożyć do zimnej wody z barwnikiem i gotować. Ciepło powoduje, że barwnik wnika w skorupkę jajka i dzięki temu otrzymujemy mocniejszy kolor. Drugi sposób polega na włożeniu ugotowanych jajek do gorącej wody z barwnikiem i pozostawieniu ich do wystudzenia. Obie metody są skuteczne, wybór należy do nas.

Tak samo piękne kolory możemy też otrzymać dzięki naturalnym barwnikom, których nie brakuje. – Mogę podać wiele sposobów na uzyskanie naturalnej barwy jajka – mówi pani Jadwiga – Żeby zafarbować je na biało, wkładamy na chwilę ugotowane jajko na twardo do wody z dodatkiem octu. Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie, curry, rumiankowi i suszonym kwiatom jaskrów polnych. Złote jajka powstaną dzięki łupinom orzecha włoskiego i cebuli, ale musi być jej więcej niż orzecha, a także dzięki wywarowi z kwiatów nagietka. Kolor pomarańczowy powstanie, jeśli użyjemy do farbowana soku z marchwi i dyni. Jasnoczerwone jajka otrzymamy z pomocą żurawiny i mrożonych malin, a czerwone dzięki łuskom czerwonej cebuli, szyszkom olchowym, owocom czarnego bzu i wywarowi z krokusa lub buraka, z dodatkiem octu. Kolor różowy uzyskamy używając mocno rozcieńczonego soku z buraka. Niebieskie jajka powstaną z pomocą borówek amerykańskich, owoców tarniny, a granatowe – dzięki pokrojonej kapuście z octem. Można też użyć wywaru z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej. Jasnozielony kolor powstanie przy pomocy szpinaku, a żeby zafarbować jajka na zielono, można użyć pokrzywy, szczypiorku lub wywaru z jemioły. Ja tradycyjnie maluję jajka na brązowo, to jedna z prostszych metod. Używam do tego łupin z cebuli i orzecha włoskiego. Skuteczna jest też esencja z herbaty.