Corn Dog
Corn dogi to wyśmienite amerykańskie hot-dogi smażone w cieście kukurydzianym.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typu 500
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 parówek
- 1 litr oleju
Instrukcja
-
Do przygotowania corn dogów w USA używa się dwóch rodzajów mąki. Jedna to zwykła mąka kukurydziana, druga to zwykła mąka pszenna typu 500.
-
Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500.
-
Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej.
-
Wysypujemy 3-4 łyżki cukru (około 45 gramów). Możecie użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego.
-
Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.
-
Całość dokładnie mieszamy.
-
Dolewamy szklankę mleka.
-
Do zawartości miski wbijamy jedno jajko.
-
Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji.
Możemy dolać jeszcze 20-30 mililitrów mleka (około 1/5 szklanki), rozcieńczając tym samym ciasto. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, nasze corn dogi będą otoczone nieco mniejszą ilością ciasta, a masa wystarczy na więcej parówek.
-
Parówki nabijamy na wykałaczki. Opcjonalnie, owijamy je serem mierzwionym.
-
Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki.
-
Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Ważne jest, aby użyć naczynia, którego średnica będzie większa, niż długość naszego corn doga wraz z patykiem.
Jeśli nie macie takich naczyń, parówki możecie podzielić na połówki, podobnie robiąc z wykałaczkami. Stworzone w ten sposób mini corn dogi będzie łatwiej maczać w szklance i z pewnością wejdą do każdego garnka.
-
Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.
Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Czas smażenia zależy od tego, czy zdecydujecie się rozcieńczyć ciasto.
-
Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych.
Smacznego!