Przepis na Corn Dogi!

Corn Dog

Corn dogi to wyśmienite amerykańskie hot-dogi smażone w cieście kukurydzianym.

Czas przygotowania – 20 minut
Czas gotowania – 20 minut
Łączny czas – 40 minut
Porcje 8 – corn-dogów
Kalorie 3000 kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 parówek
  • 1 litr oleju

Instrukcja

  1. Do przygotowania corn dogów w USA używa się dwóch rodzajów mąki. Jedna to zwykła mąka kukurydziana, druga to zwykła mąka pszenna typu 500.

  2. Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500.

  3. Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej.

  4. Wysypujemy 3-4 łyżki cukru (około 45 gramów). Możecie użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego.

  5. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.

  6. Całość dokładnie mieszamy.

  7. Dolewamy szklankę mleka.

  8. Do zawartości miski wbijamy jedno jajko.

  9. Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji.

    Możemy dolać jeszcze 20-30 mililitrów mleka (około 1/5 szklanki), rozcieńczając tym samym ciasto. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, nasze corn dogi będą otoczone nieco mniejszą ilością ciasta, a masa wystarczy na więcej parówek.

  10. Parówki nabijamy na wykałaczki. Opcjonalnie, owijamy je serem mierzwionym.

  11. Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki.

  12. Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Ważne jest, aby użyć naczynia, którego średnica będzie większa, niż długość naszego corn doga wraz z patykiem.

    Jeśli nie macie takich naczyń, parówki możecie podzielić na połówki, podobnie robiąc z wykałaczkami. Stworzone w ten sposób mini corn dogi będzie łatwiej maczać w szklance i z pewnością wejdą do każdego garnka.

  13. Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.

    Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Czas smażenia zależy od tego, czy zdecydujecie się rozcieńczyć ciasto.

  14. Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych.

    Smacznego!