Reklama
Reklama
Reklama

Specjalnie dla Czytelników Kuriera Gmin przygotowałam kilka przepisów które można wykorzystać na naszym świątecznym stole wielkanocnym.

archiwum (7)Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami

składniki:

500 g mąki,

125 g cukru + 2 łyżki,

pół porcji cukru waniliowego,

100 g masła,

150 ml mleka,

42 g świeżych drożdży,

250 g bakalii: kandyzowana papaja, ananas, trochę rodzynek i kolorowa skórka cytrynowa,

3 łyżki rumu,

2 jajka,

100 g cukru pudru,

3 łyżki soku z cytryny,

kandyzowane owoce do dekoracji,

 

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką. Bakalie połączyć z 3 łyżkami rumu. Odstawić. Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakalii z rumem i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez ok godzinę. Pod koniec pieczenia, jeśli babka będzie już zrumieniona, można przykryć ciasto folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zrumienieniu. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika. Nieco przestudzić, a następnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Ostudzić. Przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze nieco soku Ostudzone ciasto polać lukrem i przyozdobić np kawałkami kandyzowanych owoców.

 

archiwum (8)Jajka wielkanocne faszerowane rzodkiewką i smażoną papryką

Składniki:

8 ugotowanych jajek,

papryka czerwona,

rzodkiewka,

ser żółty,

natka pietruszki,

pieczarki,

 

Wykonanie:

 

farsz z pieczarek: pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na Ramie do smażenia, następnie dodajemy ser żółty pocięty w kostkę. Około 20 minut dusimy to wszystko i potem odkładamy do ostygnięcia.

Jajka przekrajany na 2 części i wybieramy żółtko, następnie dodajemy to żółtko do farszu z pieczarek i mieszkamy wszystko. Dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę do farszu na jajka, wykładamy farsz, układamy rzodkiewkę, paprykę do dekoracji lub natkę pietruszki.

 

archiwum (12)Wielkanocna sałatka jajeczna

Składniki:

15 – 20 dag miękkiego żółtego sera,

puszka czerwonej fasolki,

1 duża cebula,

3 jajka,

majonez,

łyżeczka przyprawy curry,

2 łyżeczki ziół prowansalskich,

sól,

pieprz,

cukier,

 

Wykonanie:  jajka ugotować na twardo; ostudzone obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę odcedzić z zalewy (można ją także opłukać pod bieżącą wodą); żółty ser pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać dużą szczyptę soli, pieprzu oraz cukru; pozostawić na kilka minut. Wszystkie składniki razem dobrze wymieszać; doprawić przyprawą curry, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem; zagęścić majonezem wedle uznania. Sałatka najlepiej smakuje dopiero po ok. dwóch godzinach, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”.

 

Smacznego!

 

 

archiwum (13)Życzenia:

Serdeczne życzenia świąteczne dla wszystkich Czytelników kącika kulinarnego! Życzę Państwu zdrowych, wesołych Świąt Wielkanocnych w gronie rodzinnym. Wszystkiego najlepszego w te święta składa Marzena Gałuszka Grocholska.

Marzena Gałuszka Grocholska

 

Reklama
Reklama