Reklama

Tłusty Czwartek

Pyszne pączki bardzo łatwe do zrobienia

Składniki:

1 kg mąki (najlepiej tortowej)

100g drożdży

100g cukru

0,5 l mleka

6 żółtek

1 całe jajko

Szczypta soli

5 łyżek oleju

1 cukier waniliowy

1 kieliszek wódki lub spirytusu

1 l oleju do smażenia

 

Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min.

W tym czasie w garnku rozgrzewam olej.

Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp. Smacznego Wszystkim życzę udanego  tłustego czwartku pełna smaku/

Marzena Gałuszka – Grocholska

Reklama
Reklama
?