Reklama
Reklama
Reklama

Wielka Sobota jest dniem wyciszenia i oczekiwania na przyjście Jezusa Chrystusa. Od wczesnych godzin rannych katolicy adorują Najświętszy Sakrament w przygotowanej do tego celu kaplicy zwanej Grobem Pańskim. Tradycyjnie przy Grobie Pańskim czuwają ministranci, harcerze, a niekiedy również strażacy w galowych mundurach. Wierni przychodzą do kościoła by poświęcić pokarmy, które znajdą się na świątecznym stole. Tym samym w Kościele katolickim kończy się czas postu.

Zobacz o czym powinieneś pamiętać, przygotowując na Wielką Sobotę koszyczek wielkanocny. Co, zgodnie z tradycją, powinniśmy włożyć do święconki i jaka jest symbolika poszczególnych potraw?

Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się już w VIII wieku, niemniej jednak do Polski dotarł dopiero w średniowieczu. Początkowo święcono wszystko to, czym raczono się w czasie świąt. Mieszczanie nie przynosili jadła do kościoła, tylko to ksiądz kolędował po domach i święcił pokarmy.
Z biegiem czasu, zmieniono zwyczaj święcenia pokarmów w domu i przeniesiono go do kościoła.

W przygotowanym przez nas koszyczku powinno znaleźć się przynajmniej 9 pokarmów lub potraw. Święcone pokarmy zapewniają przede wszystkim pomyślność i zdrowie oraz dostatek.

45

BARANEK – to znak Chrystusa, którego katolicy nazywają zamiennie z ” Barankiem Bożym”. Figurka wykonana z ciasta, lukru lub chleba odwołuje się do zwycięstwa życia nad śmiercią oraz odkupienia grzeszników, przez śmierć Jezusa na krzyżu w Wielki Piątek.

JAJKO – tak jak baranek jest symbolem triumfu życia nad śmiercią. To również oznaka płodności i odradzającego się życia. Dzielenie się nim umacnia rodzinne więzi. Malowanie jajek wywodzi się z pogańskiego święta Jare, rozpoczynającego wiosnę.

WĘDLINA – ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie. Święci się przede wszystkim wyroby wieprzowe, czyli kawałek szynki lub kiełbasy.

CHLEB – wkładamy na znak przemiany jaka dokonała się podczas Wielkiego Czwartku. Wtedy Chrystus przemienił swoje ciało w chleb częstując nim apostołów podczas ostatniej wieczerzy. Symbolizuje pomyślność oraz dobrobyt.

CIASTO – najczęściej wkładamy do koszyka niewielką babeczkę. Bardzo ważne w tradycji jest jednak to, by ciasto przygotować samodzielnie, ponieważ symbolizuje nasze umiejętności i sprzyja ich pogłębianiu.

CHRZAN –  to przede wszystkim oznaka ludzkiej siły.  Najlepiej, gdy jego korzeń jest w kawałku.

SÓL –  to symbol prostoty życia. Głównym jej zadaniem jest dodanie potrawom smaku oraz ochrona przed zepsuciem. Posiada również właściwości oczyszczające.

PIEPRZ –  odwołuje się do symboliki gorzkich ziół. Zazwyczaj święci się go w zmielonej postaci.

SER –  jako produkt powstały z mleka jest symbolem przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody i stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.

Oprócz potraw, bardzo ważne jest również miejsce na bazie oraz bukszpan. Ich zielony kolor  odwołuje się do nadziei. Bukszpan to nadzieja chrześcijan na zmartwychwstanie i nieskończoność ich życia.

 

Reklama
Reklama