Reklama
Reklama
Ciasta, sposoby na dressing i sałatka od Marzeny

Sałatkę można zrobić na kilka sposobów, a wiele zależy od tego, jakiego użyjemy sosu. Poniżej znajdziecie kilka propozycji od Marzeny, która prowadzi w naszym tygodniku kącik kulinarny. Oprócz tego kilka przepisów na słodkości.

 

Bazyliowy sos winegret 

– 50 ml soku z cytryny,

– 5 łyżek świeżej, posiekanej bazylii,

–  1 drobno posiekany lub zgnieciony ząbek czosnku,

– 2 łyżeczki musztardy (dobrej jakości, np. Dijon)

– 1 łyżeczka soli morskie,

–  szczypta czarnego pieprzu,

–  2 łyżeczki miodu,

– 100 ml oliwy.

Jogurtowo-estragonowy sos winegret 

– 50 ml soku z cytryny,

– 5 łyżek posiekanego estragonu,

– 1 drobno posiekany ząbek czosnku,

– 2 łyżeczki musztardy,

– 1 łyżeczka soli morskiej,

– szczypta czarnego pieprzu,

– 2 łyżeczki miodu,

– 100 ml jogurtu naturalnego,

– 100 ml oliwy.

Pomidorowy sos winegret

– 2 pomidory bez gniazd nasiennych,

– 1 obrana i drobno posiekana szalotka,

– 1 drobno posiekany ząbek czosnku,

– 2 łyżki czerwonego octu winnego,

– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

– sól i pieprz.

Ciasta z masą krówkową – wielka słodycz warta grzechu…

Składniki:

– 10 paczek zwykłych herbatników

– krem karpatka (trzeba go wykonać według przepisu – potrzebne będzie mleko)

– śmietanka 30% (na bitą śmietanę)

– puszka z masą krówkową (można też kupić puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotować ją, zamkniętą i zanurzoną w wodzie, przez ok. 3,5 godziny na wolnym ogniu).

Sposób przygotowania: W blaszce układamy herbatniki, wykładamy na nie część kremu karpatka i rozprowadzamy na nich masę krówkową. Znów układamy krakersy i przykrywamy je bitą śmietaną. Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto z masą krówkową i herbatnikami najlepiej podawać na drugi dzień od przygotowania, aby twarde krakersy zdążyły trochę nasiąknąć masą i zmieknąć. Takie ciasto nazywa się też często ciastem 3-bit. Wierzch placka można posypać startą czekoladą lub prażonymi migdałami.

Masa budyniowa:

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka cukru

– 2 jajka

– 3 szklanki mleka

– 1 kostka margaryny

Mleko zagotować i rozpuścić w nim margarynę. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem, następnie stopniowo dodawać do nich mąkę. Masę powoli wlewać na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Masa powinna przybrać konsystencję budyniu. Ciasto z masą krówkową można również dowolnie urozmaicać, na warstwie krówkowej układając kawałki owoców (banany).

Ciasto milky way 

– 6 jajek,

– 3 łyżki oleju,

– 3 łyżki przegotowanej wody,

– 1 szklanka cukru,

– 1/2szklanki mąki pszennej,

– 1/2szklanki mąki ziemniaczanej,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 3 łyżki kakao.

Masa:

– 1/2szklanki mleka,

– 2 szklanki mleka w proszku,

– 1 szklanka cukru,

– 1 masło,

– 2 cukry waniliowe,

Na wierzch polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę, po trochu dodawaj cukier i żółtka. Delikatnie mieszając dodaj olej, wodę, proszek do pieczenia i mąki. Wymieszaj, na koniec dodaj kakao. Ciasto wylej do formy i piecz w 150 stopniach przez 30 minut. Następnie wyjmij, ostudź i przekrój na pół. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, ostudź. Masło utrzyj, dodaj mleko i dokładnie mieszaj, na koniec dodaj mleko w proszku. Ucieraj aż masa na ciasto milky way zgęstnieje. W rondelku przygotuj polewę czekoladową. Połówki biszkopta rozdziel rozsmarowaną masą a wierzch ciasta milky way polej polewą czekoladową.

Zimowa sałatka pachnąca wiosną

Składniki:

-1 opak.mix sałat z Biedronki (polecam tą z rukolą),

– tuńczyk w puszce (w kawałkach),

– 3 pomidory lub opak. koktajlowych,

– ogórek szklarniowy,

– papryka czerwona,

– czerwona cebula,

– majonez,

– sól i pieprz.

Przygotowanie: Pomidory, ogórka, paprykę i cebulę kroimy tak jak nam się to podoba. Łączymy z sałatą i tuńczykiem. Dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Ja miałam w lodówce jeszcze parę ogórków konserwowych więc i je dorzuciłam. Pokrojone oczywiście:) To są składniki na duużą porcję. Proponuję na początek wykonać ją z połowy tych skłaników. Ja ją robiłam dla szerszego grona osób… Wersja zarówno z tuńczykiem jak i łososiem jest bardzo dobra.

W każdym wydaniu Kuriera Gmin szukajcie nowych przepisów w kąciku kulinarnym Marzeny.

 

Reklama
Reklama