Ciasto hit, kakaowy przekładaniec! – Kącik kulinarny Marzeny

Ciasto hit, kakaowy przekładaniec.

SKŁADNIKI:

SPODY KAKAOWE -520g mąki pszennej tortowej -pół kostki margaryny (125g) -1 czubata łyżka kakao -3 jajka -pół szklanki cukru -3 łyżki śmietany 18% -1 łyżeczka sody -1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka śmietany 18% -3 jajka -1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g

Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać wyłożona papierem do pieczenia. Każdy ze spodów pieczemy około 10-15 minut.

Gdy mamy upieczone 4 spody zabieramy się za masę. Kwaśną śmietanę wraz z jajkami, oraz cukrem, mąką, budyniem miksujemy na gładką masę.

Mleko wraz z margaryną gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy masę, i mieszamy dokładnie do gładkiej konsystencji.

Gorącą masą przekładamy spody, ostatni spód smarujemy masą. Ciasto studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!