Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Jesienne przepisy od Marzeny

Jesień to czas, kiedy natura obdarowuje nas owocami. Warto z nich skorzystać do przygotowania deserów i nie tylko. Poniżej znajdziecie przepisy Marzeny, która na łamach naszej gazety prowadzi kącik kulinarny. Korzystajcie i przysyłajcie nam zdjęcia swoich dań.

Ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,

3/4 szklanki cukru,

3/4 szklanki oleju,

2 jajka,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

2/3 jabłka,

szklanka drobno posiekanych orzechów (można zostawić kilka do przystrojenia),

1 łyżeczka cynamonu (sprawdza się również przyprawa do pierników),

szczypta soli,

szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie produkty suche. W misce mieszamy: przesianą mąkę, sodę, cukier oraz przyprawy. Po wymieszaniu dodajemy skrojone w kostkę jabłka oraz orzechy.

W drugiej misce łączymy produkty mokre. Jajka, olej, można dodać aromatu waniliowego. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie, aby wszystko się połączyło. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy do foremek. Ja użyłam takich jednorazowych. Jeżeli wybierzecie tradycyjne, nie zapomnijcie ich nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 65 minut. Można obsypać po ostudzeniu cukrem pudrem, ale takie ciepłe z piekarnika smakuje najlepiej.

gruszki

Pieczone gruszki z ricottą i migdałami – idealny jesienny deser

Składniki:

2 gruszki,

4 duże łyżki sera ricotta,

4 łyżeczki miodu,

cynamon,

płatki migdałowe,

sok z cytryny.

Przygotowanie:

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usunąć z nich gniazda nasienne. Miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdy otwór w gruszce napełnić ricottą. Całość polać miodem i posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie owoce posypać płatkami migdałowymi i zapiekać kolejne 5-10 minut. Smacznego

 

Domowe rogaliki 

Składniki:

50 dag mąki,

25 dag margaryny,

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

5 dag drożdży,

5 łyżek mleka,

2 jajka,

2 opakowania cukru waniliowego,

szczypta soli,

powidło śliwkowe,

cukier puder do posypania rogalików.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Reklama
Reklama