Lekko w te święta. Trzy przepisy na wielkanocne sałatki

Wiosna to czas, kiedy wiele osób przechodzi na dietę i próbuje zgubić nadprogramowe, zimowe kilogramy. Do lata jeszcze chwila, więc szanse na zgrabną sylwetkę są duże. Pomijając wszelkie pokusy, które czekają każdego dnia, w kalendarzu pojawiają się także Święta Wielkanoce. O tym, jak łatwo zapomnieć o diecie przy świątecznym stole, nie trzeba nawet wspominać. Co zatem zrobić, by zgodnie z polską tradycją najeść się do syta, a przy tym nie mieć wyrzutów sumienia i nie marnować wypracowanych efektów? Odpowiednio zaplanować świąteczne menu! Symbolem Świąt Wielkanocnych są oczywiście jaja. Można je podać w formie klasycznej, z niewielkim dodatkiem majonezu, i zawsze będą tak samo pyszne. Można też wykorzystać je jako składnik do sałatki. Kompozycja z wiosennych warzyw, makaronu Barilla i jaj właśnie świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie zaszkodzi diecie.

 



Sałatka z makaronem penne, tuńczykiem i jajkiem w sosie ziołowym

Lista składników:

  • 200 g makaronu Penne Rigate Barilla,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • garść czarnych oliwek,
  • garść zielonych oliwek,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 pomarańczowa papryka,
  • 1 świeży ogórek,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

Sos ziołowy:

  • łyżka suszonego szczypiorku, pietruszki, koperku i bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej lub sarepskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 1 łyżka ciepłej wody (w razie potrzeby).

Sposób przygotowania:

  1. Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
  3. Paprykę i ogórek pokrój na niewielkie kawałki.
  4. Pprzygotuj sos ziołowy: Zioła wsyp do miseczki, dodaj musztardę, miód, oliwę i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli musztarda nie połączy się z oliwą, dodaj łyżkę wody, aby uzyskać jednolity sos. Całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Do dużej miski wrzuć makaron, paprykę, kawałki ogórka i oliwki. Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż jajka i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z makaronem penne rigate, jajkiem i fasolką szparagową

Lista składników:

  • 200 g makaronu Penne Rigate Barilla,
  • kilka liści sałaty karbowanej,
  • garść czarnych oliwek,
  • 150 g fasoli szparagowej,
  • 1 jajko na półtwardo.

Sos musztardowy:

  • łyżeczka musztardy,
  •  łyżeczka majonezu,
  •  łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka wody,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Fasolkę szparagową umyj i gotuj ok. 10 minut.
  3. Jajko ugotuj na półtwardo.
  4. Przygotuj sos musztardowy, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  5. W dużej misce wymieszaj poszarpane i umyte liście sałaty, makaron, oliwki i fasolę. Całość polej
  6. sosem musztardowym i przystrój pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka farfalle na szpinaku z polędwiczkami

Lista składników:

  • 200 g makaronu Farfalle Barilla,
  • 2 cebule szalotki,
  • 16 pomidorków koktajlowych,
  • 4 garście świeżego szpinaku,
  • 1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
  •  50 g serka śmietankowego,
  • listki świeżej kolendry,
  •  100 ml oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  •  pieprz do smaku,
  • 1 łyżka przyprawy peperoncino, Fot. Barilla
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Polędwiczkę umyj, pokrój w plasterki po skosie i każdą z nich delikatnie rozbij palcami. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na kawałki mięsa nałóż niewielką ilość serka śmietankowego, a na serek ułóż liście szpinaku jeden obok drugiego.
  4. Mięso zawiń w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Roladki muszą być bardzo cienkie.
  5. Następnie zwiń je pojedynczo w folię spożywczą i gotuj na parze ok. 10 min. Mięso po wystygnięciu pokrój na plasterki.
  6. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, peperoncino, solą i pieprzem.
  7. Przestudzony makaron wymieszaj z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i odrobiną oliwy z oliwek.
  8. Na talerzu ułóż liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodaj krążki z polędwiczki, listki kolendry i dopraw do smaku.

Smacznego!