Pieczone serca w sam raz na szybka przekąskę

archiwum (15)Składniki:

1 i ¼ szklanki mąki

12g świeżych drożdży

łyżeczka soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/3 szklanki letniej wody

5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe

20g sera żółtego Gouda

szczypta oregano i bazylii

kilka liści rukoli

Zaczyn drożdżowy: ¼ łyżeczki cukru ½ łyżki mąki 2 łyżki ciepłej wody

Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli. Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).

 

Smacznego:)