Reklama
Reklama
Przepisy Marzeny na jesienne popołudnia

Jesienne wieczory są coraz dłuższe, na dworze robi się zimno i szybko zapada zmrok. W te dni warto poświęcić trochę czasu w kuchni. Poniżej znajdziecie przepisy Marzeny, która prowadzi w naszej gazecie kącik kulinarny.

 

Sałatka z pomidorami, papryką i kukurydzą 

Składniki:

  • 2 kolby gotowanej kukurydzy,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 3 pomidory pokrojone w ósemki lub 200-300 g przepołowionych pomidorów koktajlowych,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 100 g fety,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • do smaku garść listków bazylii

Przygotowanie:

Ugotowaną kukurydzę obierz z kolb przy pomocy noża. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory w ósemki (możesz użyć także pomidorów koktajlowych – pokrój je na połówki). Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód, dopraw skórką cytrynową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kukurydzę, cebulę, paprykę i pomidory wymieszaj z sosem. Odstaw na około 15 minut. Na koniec całość posyp pokruszoną fetą oraz listkami świeżej bazylii.

ciasto

 

Jesienne ciasto ze śliwkami i jabłkami

Składniki:

  • śliwki / jabłka (u nas mieszanka),
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 1,5 szkl cukru,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Na dnie formy (u nas patelnia z odłączaną rączką) rozsypać pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać. Na karmelu ułożyć pokrojone owoce. Jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasta wylać na masę. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Upieczone ciasto po 3 minutach od wyjęcia z piekarnika odwrócić do góry nogami na talerz / paterę.

Smacznego!

 

Reklama
Reklama