Reklama
Reklama

Sezon na truskawki otwarty

Sałatka z truskawkami. Składniki: miks kolorowych sałat, 1 owoc nektarynki, 12 sztuk świeżych truskawek, 6 suszonych śliwek, 2 łyżki stołowe mieszanych ziaren: słonecznika, pestek dyni, sezamu, 150 g opakowanie mini kuleczek mozzarelli, 60 g (czyli połówka) okrągłego serka camemberta, po dwie łyżki stołowe na porcję oleju rydzowego lub rzepakowego do polania zioła prowansalskie do przyprawienia.

Truskawki płuczemy, osuszamy, obieramy z szypułek kroimy na dwa lub na cztery.,Nektarynkę kroimy na sześć, a później każdy kawałek kroimy na pół. Śliwki parzymy wrzątkiem, po czym kroimy na pół. Na miseczkę układamy: miks sałat, nektarynkę, truskawki, suszone śliwki, kuleczki mozzarelli i kawałki camemberta. Posypujemy ziarnami, ziołami prowansalskimi i polewamy do smaku olejem rydzowym lub rzepakowym.
SMACZNEGO!

 

Reklama
Reklama