Reklama
Reklama
Reklama
Świąteczne wypieki od Marzeny

Szykujecie się już powoli do świąt? Może szukacie pomysłów na domowe słodkości, które można podać podczas rodzinnych spotkań przy wigilijnym stole? Poznajcie przepisy na świąteczne wypieki Marzeny, która prowadzi w naszym tygodniku kącik kulinarny. W każdym wydaniu znajdziecie nowe przepisy.

Ciasteczka maślane na choinkę

Składniki:

 -300 g mąki
 -100 g cukru pudru
 -1 jajko
 -200 g masła
Przygotowanie:
Do miski włożyć zimne (lub przynajmniej chłodne), pokrojone masło. Dodać mąkę, cukier i jajko. Wszystko razem zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na około 3-4 milimetry. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wysypanej mąką. Wierzch ciastek można posmarować jajkiem, albo wodą i posypać cukrem, wiórkami kokosowymi lub makiem.

Domowe Piernikowe choinki

Składniki:
– mąka
– cukier puder
– soda
– proszek do pieczenia
– przyprawa do piernika
– kakao
– masło
– miód
– jajko
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Gdy ciasto stanie się jednolite, przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką). Wyciąć gwiazdki – przynajmniej 3 różne wielkości. Zrobić też małe kuleczki, które posłużą jako czubki choinek. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, i piec na złoty kolor. Przygotować lukier. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwalić cukrem (można dodać do smaku szczyptę kwasku cytrynowego).
Smacznego!

 

Reklama
Reklama