Szybki przepis na Bezy z masą kawową

13022244_1134372299946371_1095761288_nSkładniki bezy:

5 białek

250g cukru

szczypta soli

 

Masa kawowa:

200g masła

2 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo: trochę kawy mielonej do posypania

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie; można piec na grzałce góra-dół lub termoobiegu; przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy (cały czas miksując na najwyższych obrotach).

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.

Marzena Gałuszka Grocholska