Reklama
Reklama
Reklama
Szybki tort orzechowy – w sam raz na jesień  

Jesień to taka pora roku, podczas której leniwe popołudnia najlepiej spędzalibyśmy pod ciepłym kocem, z filiżanką gorącej, rozgrzewającej herbaty i najlepiej czymś słodkim, co poprawi nam nastrój i pomoże zwalczyć pierwsze oznaki jesiennej chandry. Orzechowy torcik z masą kajmakową na gotowych spodach, który przygotujemy w mgnieniu oka sprawdzi się tu idealnie!

Składniki:

masa kajmakowa – 1 puszka
śmietanka 36% – 250 g
serek mascarpone – 250 g
brązowy cukier – 100 g
ulubione orzechy – 250 g
czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)  1 opakowanie (3 sztuki)
sok połowy cytryny
pół szklanki wody

 Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

Smacznego!

 

Reklama
Reklama