Wiosenne Ciasto kokosowe z truskawkami

archiwum (12)Składniki:

Ciasto:

250 g masła lub margaryny

½ szklanki mleka

1 ½ szklanki cukru

500 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

4 jajka

Masa kokosowa:

200 g wiórek kokosowych

100 g cukru

3 łyżki mleka

120 g masła

Ponadto: 300 g truskawek

Przygotowanie:

Masło, mleko i cukier rozpuszczamy. Gotujemy wszystko w rondlu i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do momentu aż składniki połączą się. Składniki na masę kokosową (masło, mleko, cukier) gotujemy w rondelku, gdy masło rozpuści się dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy w kostkę. Blaszkę o wymiarach 24/34 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, rozkładamy truskawki następnie posypujemy masą kokosową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45- 55 minut. Gdy wiórki zaczną się szybko rumienić, przykrywamy ciasto folią aluminiową.

Marzena Gałuszka Grocholska