Reklama
Reklama
Reklama

Składniki na biszkopt:

6 całych, surowych jajek (wielkość L)

1 szklanka cukru pudru

1,5 szklanki mąki pszennej /tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego

archiwum (10)

 

Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy / miksujemy na gładką, jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej wlewamy olej i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę przekładamy do miski z jasnozłotą masą jajeczną i za pomocą łyżki drewnianej (lub pałką – jak ucieraliśmy ciasto w makutrze) łączymy delikatnie składniki. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Gładką, jednolitą, surową masę przekładamy do prostokątnej blachy i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut, aż do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.

 

Składniki na mus:

500 ml jogurtu naturalnego

250 g serka mascarpone

1/2 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki gorącego mleka

2 łyżki żelatyny spożywczej

 

Przygotowanie: w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy do niego serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną i ponownie dokładnie łączymy składniki. Powstały mus wkładamy na 5- 10 minut do lodówki by lekko stężał (ale nie całkowicie). Mus przygotowujemy dopiero, gdy mamy zastygnięte galaretki.

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

100 g gorzkiej czekolady

3 kolorowe, sypkie galaretki ( zielona, czerwona i pomarańczowa)

3 x 300 ml gorącej wody

 

Każdą sypką galaretkę (osobno) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Do 3 niewielkich foremek (20 x 20 cm), wyłożonych folią aluminiową, wlewamy galaretki i pozostawiamy je do przestygnięcia. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Po 10 sztuk kostek, każdego koloru kroimy drobniej, przekładamy do niewielkiej miseczki i odstawiamy. Czekoladę łamiemy/ kroimy w drobną ale „wyrazistą” kostkę. Brzoskwinie w syropie odsączamy na sitku, a następnie kroimy je w kostkę 1,5 x 1,5 cm Wykonanie: z jogurtowo – serowego musu do niewielkiej miseczki odkładamy z 8-9 łyżek masy. Następnie do większej jego części przekładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki (1 x 1 cm), czekoladę oraz brzoskwinie. Wszystko mieszamy. Upieczony, przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na pół. Jeden z placków wkładamy do czystej blachy (w której piekliśmy biszkopt i który ówcześnie wyłożonej czystym papierem do pieczenia) na niego wykładamy mus z bakaliami oraz owocami, rozkładamy równomiernie i przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy. Na wierzch rozsmarowujemy odłożony wcześniej mus jogurtowo- serowy. Dodatkowo ciasto zdobimy galaretką pokrojoną w drobną kostkę. Ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Smacznego!

Marzena Gałuszka Grocholska

 

Reklama
Reklama