Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Zimowe kanapki i mikołajkowe drożdżówki od Marzeny

Poznajcie kolejne przepisy Marzeny, która prowadzi w naszym tygodniku kącik kulinarny.

Zimowe kanapki

Składniki:

2 kawałki chrupiącej bagietki,

2 plasterki szynki opiekanej z indyka,

2 pomidorki koktajlowe,

2 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary,

4 mini ogórki konserwowe,

1 kawałek czerwonej papryki,

1 plaster sera gouda,

2 czarne oliwki.

Wykonanie:  Bagietkę pokroić na pół, posmarować ją majonezem, nałożyć plasterki szynki. Z pomidorka zrobić nos, z sera – włosy, z ogóreczków – uszy, z oliwek – oczy, z papryki – usta i gotowe.

Mikołajkowe drożdżówki choinki

Składniki:

6 dużych drożdżówek:

150 ml mleka,

40 g masła, roztopionego,

300 g mąki pszennej chlebowej,

7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych,

2 łyżki cukru (30 g),

8 g cukru wanilinowego*,

1 białko,

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania.

* Najlepiej pominąć, jeśli posiadacie cukier z prawdziwą wanilią.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy około 30 cm, podzielić na 6 części – trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami, jak na załączonym zdjęciu. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru,

1 – 2 łyżki gorącej wody.

Cukier puder rozetrzeć z 1 – 2 łyżkami gorącej wody do gładkości. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta `dough` (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

 

 

Smacznego!

M.G.G.

Reklama
Reklama