Przeniesiono kasę na wołowskim dworcu PKP. Teraz jest tam nowocześnie.

Nowe rozmieszczenie pomieszczeń, nowoczesna kasa, przestrzeń na kręgielnię i działalność organizacji pozarządowych – tak prezentuje się dworzec PKP po generalnym remoncie. Teraz czas na urządzenie jego pomieszczeń.

Budynek należący do Gminy Wołów został już oficjalnie odebrany. Przedsięwzięcie kosztowało blisko 3,2 mln złotych. Zadanie wykonała firma Zakład Ogólnobudowlany “OLMAX” Michał Zimnicki z Wołowa. Aktualnie kasa dworca została już przeniesiona do swojej docelowej lokalizacji.

 

Przejęty przez gminę obiekt przeszedł szereg zmian, w tym odnowienie zabytkowej elewacji, polegającej między innymi na wzmocnieniu osłabionej struktury cegieł i rekonstrukcji jej brakujących elementów. Zostały postawione ściany działowe, wyremontowano strop, przebudowie uległy schody. W budynku są nowe instalacje i tynki oraz okna. Wejście do gmachu posiada podjazd dla osób niepełnosprawnych. W piwnicach dworca został dokonany szereg wyburzeń. Niezagospodarowana do tej pory kondygnacja ma być nowym miejscem spotkań, a to za sprawą kręgielni. Na parterze zaś oprócz poczekalni i kasy będzie funkcjonować sklepik i punkt przedszkolny. Na piętrze będzie funkcjonować centrum monitoringu miejskiego, sala multimedialna i miejsce na stowarzyszenie integrujące organizacje pozarządowe oraz świetlica miejska.