Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
archiwum1
Pani Beata

Pani Beata Jarotek z Grodzanowa zdradziła nam przepis na chlebek wielkanocny. – Jest prosty w wykonaniu i naprawdę przepyszny – zachęcała pani Beata.

Składniki:
– 500g mąki,
– 25g świeżych drożdży,
– 50g smalcu ze skwarkami / inny tłuszcz np. oliwa z oliwy,
– 250-300ml letniej wody,
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru,
– 200g żółtego sera
– 150g salami / szynki lub boczku wg własnego uznania,
– pieprz mielony,
– 5 jajek + 1 żółtko,
Sposób przygotowania: świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody, przykryć folią spożywczą i poczekać do wyrośnięcia. Do dużego naczynia wsypać mąkę z rozpuszczonymi drożdżami, resztą letniej wody, solą, smalcem i pieprzem. Zagnieść ciasto. Po dokładnym wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy je rozwałkować na podłużny placek o grubości 1cm. Dodać pokrojone w kostkę salami / szynkę / boczek oraz ser, po czym zawinąć ciasno w wałek. Przełożyć do okrągłej foremki, której podstawę należy wysmarować tłuszczem. Na górze ułożyć surowe (umyte) jajka. Na każdym jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż,następnie odstawić do wyrośnięcia po brzegi formy. Posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec przez 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez następnie 50-60 minut.
Smacznego:)

archiwum

Więcej ciekawych przepisów w Magazynie Świątecznym, w najnowszym wydaniu Kuriera Gmin:)
kurier_gmin_na_strone_d.a

Reklama
Reklama