Kącik Marzeny
Nalewka malinowa
Składniki:
– 1 kg dojrzałych malin
– 0,5 l spirytusu (95%)
– 0,5 l wódki (40%)
– 0,4 kg cukru
Przygotowanie:
Maliny oczyść i pozbaw szypułek, a następnie zalej spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem.
Zamknij słój i postaw w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Pamiętaj aby przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć słojem, dzięki czemu alkohol dobrze spenetruje wszystkie owoce.
Po upływie 5-6 dni zlej cały płyn ze słoja do butelki, a pozostałe w nim maliny zasyp cukrem i ponownie wstrząśnij dobrze zawartością słoja, aby cukier dobrze rozprowadził się wśród owoców. Już teraz zlany alkohol powinien mieć rewelacyjny malinowy zapach.
Kiedy cukier w 100% się rozpuści zlej powstały syrop, a pozostałe w słoju maliny spróbuj dodatkowo odcisnąć, aby uzyskać jeszcze więcej wartościowego płynu.
Następnie połącz syrop z przygotowanym kilka dni wcześniej nalewem i rozlej nalewkę do butelek. Trunek odstaw w ciemne i raczej chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.
Idealna nalewka malinowa powinna mieć piękny czerwony kolor, a także być klarowna.
Lecznicza nalewka z kasztanów
Składniki:
– 10 dojrzałych kasztanów
– garść suszonych kwiatów kasztanowców i
– 4 szklanki wódki
Przygotowanie:
Na początku należy rozgnieść kwiaty kasztanowca i posiekać kasztany. To wszystko trzeba wrzucić do dużego słoika, zalać wódką i odstawić na 14 dni. Co kilka dni powinno się potrząsnąć słojem, żeby wszystko lepiej się wymieszało. Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić i przelać do wyparzonych butelek. Nalewkę z kasztanów należy trzymać w ciemnym miejscu. Powinno się ją pić po 10-20 kropli dziennie – dla wzmocnienia naczyń krwionośnych.
Marzena Gałuszka-Grocholska