Zbliża się najtłustszy dzień w roku… i ostatki

Tłusty czwartek w 2020 roku wypada szybciej niż w ubiegłym. Już niedługo będziemy zajadać słodkości bez względu na dietę, bo wszyscy wiedzą, że kalorie w tłusty czwartek znikają następnego dnia bez konsekwencji ;). Kiedy wypada tłusty czwartek w 2020 roku? Co z tłustym czwartkiem mają wspólnego ostatki? Jak zrobić domowe pączki? Odpowiadamy.

Tłusty czwartek to “święto” ruchome, a jego datę określa kalendarz chrześcijański. W ubiegłym roku obchodziliśmy je 28 lutego. Data tłustego czwartku to ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczyna więc ostatni tydzień karnawału. Dlatego okres ten nazywany jest potocznie ostatkami.

Ostatki 2020

Wiemy, już że ostatni tydzień karnawału zaczyna się 20 lutego. Kończy się natomiast we wtorek, 25 lutego. Ten dzień nazywany jest w Polsce potocznie „śledzikiem”. Następny dzień to już Środa Popielcowa, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.

Tradycyjne pączki na tłusty czwartek

Przepis z Kącika Kulinarnego Marzeny.

Składniki: 1 kg mąki, 10 żółtek, 10 dkg drożdży, zapach rumowy, 1/4 szklanki cukru można dać (1/2 szklanki jak ktoś lubi słodsze, ale jak damy lukier lub puder, będą akurat), 2 łyżki octu 10%, 1/2 kostki margaryny Kasi, 2 szklanki mleka, powidła śliwkowe, szczypta soli, tłuszcz do smażenia.

Lukier: cukier puder, sok z cytryny (wszystko dokładnie utrzeć).

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać 6 łyżek mąki, szklankę ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, wszystko dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, wsypać do miski, wlać rozczyn, dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, zapach, szczyptę soli, ocet, pozostałe mleko, wyrobić ręką ciasto (powinno odchodzić od ręki) pod koniec dodać ciepłą rozpuszczoną margarynę, odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, przyklepać ręką na równo, szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść po trochu powideł śliwkowych.

Zlepiać palcami, formować kulki, układać na stolnicy do wyrośnięcia, (zlepieniem pod spód) przykryć ściereczką.

Smażyć w głębokim tłuszczu, w dobrze rozgrzanym, na małym ogniu. Pączki wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. – To stary rodzinny przepis, bardzo łatwy,pączki są świetne. Polecam. Smacznego – Marzena Gałuszka-Grocholska.