Ruszyła budowa zakładu PEPSICO pod Środą Śląską

PepsiCo zainwestuje ponad 1 mld zł w budowę zakładu produkcyjnego w podstrefie LSSE w gminie Środa Śląska. Zakład zapewni dodatkowy potencjał produkcyjny w zakresie oferty przekąsek obejmującej smażone chipsy ziemniaczane Lay’s, pieczone chipsy ziemniaczane Lay’s Oven Baked, a także chipsy kukurydziane Doritos.

Nowa fabryka będzie dostarczać przekąski na rynek polski, jak i na eksport do ponad 20 krajów, w tym m.in. Niemiec, Czech, Słowacji, a także Węgier. W uroczystości wmurowania kamienia węgielnego 26 sierpnia udział wzięli m.in. premier Mateusz Morawiecki, konsul generalny USA, władze regionalne i lokalne, zarząd Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a także przedstawiciele projektanta – firmy ARUP oraz generalnego wykonawcy – firmy Budimex.

W Polsce inwestujemy i działamy już od 30 lat. Centralne położenie sprzyja rozwojowi naszej produkcji żywności w Europie Środkowej i Wschodniej – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę. – Zależy nam na tym, aby nasze zakłady były najbardziej ekologicznymi obiektami nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. W Środzie Śląskiej tworzymy przyszłość produkcji żywności – dodał Silviu Popovici.

Fot. 1 Podpisanie aktu erekcyjnego – Źródło: Budimex S.A

Nowy, ultra-nowoczesny zakład został zaprojektowany z uwzględnieniem istotnych rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, wykorzystując założenia projektowania ekologicznego. Wszystkie zakłady PepsiCo w Polsce już teraz korzystają z energii elektrycznej pochodzącej wyłącznie ze źródeł odnawialnych, jednak w najnowszym obiekcie zastosowane zostaną kolejne rozwiązania pro-środowiskowe. – Jesteśmy dumni, że w naszym nowym projekcie wykorzystane zostaną najnowocześniejsze zielone technologie. Te innowacyjne rozwiązania sprawią, że inwestycja w Środzie Śląskiej do roku 2035 osiągnie neutralność klimatyczną – powiedział Michał Jaszczyk, prezes PepsiCo Polska.

Oprócz niskiego zużycia mediów, zakład uzyska pełną samowystarczalność energetyczną, wykorzystując w tym celu energię pochodzącą z własnych paneli słonecznych, podczas gdy w przyszłości zaplanowane jest wybudowanie na miejscu własnej farmy fotowoltaicznej. Ogrzewanie, chłodzenie i woda będą wykorzystywane w obiegach zamkniętych, a dodatkowo zbierana będzie także deszczówka do zastosowań technologicznych. Obierki ziemniaczane powstałe podczas produkcji również odgrywać będą znaczącą rolę – będą one poddawane dalszemu przetworzeniu w generatorze biomasy, dzięki czemu przyczynią się do wytworzenia dodatkowej energii dla zakładu, a następnie zostaną przetworzone na niskowęglowy nawóz.

Mówimy o największym i najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładzie produkcji przekąsek PepsiCo na terenie Europy. Tym bardziej cieszy mnie zaufanie, jakim obdarzył nas zarząd firmy, wybierając na swój projekt po raz kolejny Polskę – powiedział Krzysztof Drynda, prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH). Zatrudnienie w nowym zakładzie pod Środą Śląską zdobędzie docelowo 450 wykwalifikowanych pracowników.

Produkty rolne na potrzeby produkcji przekąsek w nowym zakładzie dostarczane będą przez polskich rolników ściśle współpracujących z PepsiCo w ramach tzw. Programu Agrarnego. Szacuje się, że w związku z uruchomieniem nowego zakładu ilość ta wzrośnie o ok. 60 tys. ton rocznie do roku 2023. Dodatkowo firma nawiąże współpracę z producentami kukurydzy, kontraktując na potrzeby produkcji nachosów Doritos do 30 tys. tego surowca do roku 2027.

Fot. 2 Wmurowanie kamienia węgielnego Źródło: www.roland-gazeta.pl

Dzięki takim projektom przemysłowym jak inwestycja PepsiCo, o tak dużym znaczeniu dla naszej gminy, regionu i całego kraju, otrzymamy kolejny, silny impuls rozwojowy, tym razem w branży rolno-spożywczej – powiedział Adam Ruciński, burmistrz Środy Śląskiej. – Cieszymy się i doceniamy strategiczny wybór Środy Śląskiej przez PepsiCo. Wierzymy, że nasza współpraca przyniesie wzajemne korzyści oraz zapewni dobrą i stabilną pracę dla setek osób z terenu Aglomeracji Wrocławskiej, a rolnikom z naszego subregionu da możliwość produkcji wysokiej jakości surowca oraz godziwe dochody – dodaje Adam Ruciński.